The NFB is committed to respecting your privacy

We use cookies to ensure that our site works efficiently, as well as for advertising purposes.

If you do not wish to have your information used in this way, you can modify your browser settings before continuing your visit.

Learn more
Skip to content Accessibility
New release
Coming 
None

Le secret d'un moine

2009 27 min
Leaving soon

Court métrage documentaire retraçant les origines du fromage Oka. Les trappistes de la région d'Oka ont commencé à fabriquer le fameux fromage vers 1890. C'est un moine venu de France qui leur en enseigna la recette, laquelle remontait au 11e siècle. Ce savoir-faire séculaire conjugué au terroir québécois a donné au fromage toute sa particularité. Un petit quelque chose que la production industrielle n'a jamais pu reproduire parfaitement, aux dires des trappistes. À l’abbaye Notre-Dame-des-Prairies, au Manitoba, le frère Albéric maintient une production artisanale, selon les principes d'une recette secrète conservée dans un mystérieux cahier. Un travail solitaire, à mille …

This content is not available for free viewing in your location.
Your rental expires on
None
You've already purchased this film.
Download it from My purchases.
Not available
Share
Le secret d'un moine

Details

Court métrage documentaire retraçant les origines du fromage Oka. Les trappistes de la région d'Oka ont commencé à fabriquer le fameux fromage vers 1890. C'est un moine venu de France qui leur en enseigna la recette, laquelle remontait au 11e siècle. Ce savoir-faire séculaire conjugué au terroir québécois a donné au fromage toute sa particularité. Un petit quelque chose que la production industrielle n'a jamais pu reproduire parfaitement, aux dires des trappistes. À l’abbaye Notre-Dame-des-Prairies, au Manitoba, le frère Albéric maintient une production artisanale, selon les principes d'une recette secrète conservée dans un mystérieux cahier. Un travail solitaire, à mille lieues de la course à la productivité, fait dans le respect de la communauté.

  • research
    Yves Étienne Massicotte
  • writing
    Yves Étienne Massicotte
  • direction
    Yves Étienne Massicotte
  • None
    Carlos Ferrand
  • editing
    Petra Vallier
  • location sound
    Kirby Hammond
  • sound design
    Daniel Toussaint
  • sound editor
    Daniel Toussaint
  • music
    Jean Derome
  • producer
    Anne-Marie Rocher
  • executive producer
    Jacques Turgeon

Enjoy the NFB experience on your favourite device

Education

Ages 10 to 11
School subjects
The teacher can ask students to do research into the steps of cheesemaking and find out the differences between industrial and small-scale production; organize a tasting of cheeses including Oka; put together a cheese recipe book featuring each student’s favourite dish; locate where Trappist monks have settled using a map of Canada, and list the highlights of their history.
Le secret d'un moine
Purchase options
Also available