The NFB is committed to respecting your privacy

We use cookies to ensure that our site works efficiently, as well as for advertising purposes.

If you do not wish to have your information used in this way, you can modify your browser settings before continuing your visit.

Learn more
Skip to content Accessibility
New release
Coming 
None

Épidémie de fièvre aphteuse

1952 16 min
Leaving soon

La fièvre aphteuse, maladie épidémique, s'attaque aux ruminants à pied fourchu comme les bovins, les moutons et les porcs. Le 23 février 1952, elle s'abattait sur le sud de la Saskatchewan, contaminant d'un coup plus de 6 000 milles carrés de territoire. Mise en quarantaine, étroitement surveillée par la Gendarmerie royale, envahie par une nuée de vétérinaires, cette région fut complètement isolée du reste du pays. On procéda à l'abattage des bêtes atteintes du virus, à la désinfection des bâtiments de ferme, etc. Le 19 août 1952, après 75 jours d'une lutte acharnée, les quarantaines étaient levées, l'épidémie définitivement mise …

This content is not available for free viewing in your location.
Your rental expires on
None
You've already purchased this film.
Download it from My purchases.
Not available
Share
Épidémie de fièvre aphteuse

Details

La fièvre aphteuse, maladie épidémique, s'attaque aux ruminants à pied fourchu comme les bovins, les moutons et les porcs. Le 23 février 1952, elle s'abattait sur le sud de la Saskatchewan, contaminant d'un coup plus de 6 000 milles carrés de territoire. Mise en quarantaine, étroitement surveillée par la Gendarmerie royale, envahie par une nuée de vétérinaires, cette région fut complètement isolée du reste du pays. On procéda à l'abattage des bêtes atteintes du virus, à la désinfection des bâtiments de ferme, etc. Le 19 août 1952, après 75 jours d'une lutte acharnée, les quarantaines étaient levées, l'épidémie définitivement mise en échec.

  • director
    Larry Gosnell
  • producer
    Larry Gosnell
  • script
    Larry Gosnell
  • images
    John Spotton
    Charles Beddoe
  • sound
    Clarke Daprato
  • editing
    Maureen Balfe

Enjoy the NFB experience on your favourite device

Education

Ages 12 to 18
School subjects

This film provides a rare glimpse into Canada’s past. Food classes might consider what systems are currently in place to respond to new outbreaks that may affect livestock. Research a recent epidemic that has affected livestock, wildlife or humans and consider what protocols were in place and what might be improved. Who was the target audience of this video within Canada? Abroad? Why might it be important for videos like this to be made?