The NFB is committed to respecting your privacy

We use cookies to ensure that our site works efficiently, as well as for advertising purposes.

If you do not wish to have your information used in this way, you can modify your browser settings before continuing your visit.

Learn more
Skip to content Accessibility
New release
Coming 
None

L'effet boeuf

1999 50 min
Leaving soon

Documentaire dressant un portrait alarmant de l'industrie agroalimentaire. Trois géants américains ont la mainmise sur l’industrie en Amérique du Nord. Les animaux sont engraissés dans des parcs, où on leur administre des vaccins, des antibiotiques et des hormones de croissance, sans égard aux répercussions sociales et environnementales. Le film donne la parole à des producteurs en lutte contre le pouvoir des monopoles ou en quête d'alternatives au système actuel.

This content is not available for free viewing in your location.
Your rental expires on
None
You've already purchased this film.
Download it from My purchases.
Not available
Share
L'effet boeuf

Details

Documentaire dressant un portrait alarmant de l'industrie agroalimentaire. Trois géants américains ont la mainmise sur l’industrie en Amérique du Nord. Les animaux sont engraissés dans des parcs, où on leur administre des vaccins, des antibiotiques et des hormones de croissance, sans égard aux répercussions sociales et environnementales. Le film donne la parole à des producteurs en lutte contre le pouvoir des monopoles ou en quête d'alternatives au système actuel.

  • director
    Carmen Garcia
  • producer
    Éric Michel
  • script
    Germán Gutiérrez
    Carmen Garcia
  • photography
    Germán Gutiérrez
    Martin Leclerc
  • sound
    Marcel Fraser
    André Dussault
    André Boisvert
    Richard Lavoie
    Daniel Guilbeault
  • editing
    Michel Grou
  • sound editing
    Lusse Cloutier
  • infographics
    Jean-Marc Brosseau
  • online editing
    Sylvain Desbiens
  • music recording
    Geoffrey Mitchell
    Patrick Viegas
  • sound mixer
    Serge Boivin
    Jean Paul Vialard
  • narration
    Luis de Cespedes
  • music
    Bourbon Gautier

Enjoy the NFB experience on your favourite device

Education

Ages 15 to 17
School subjects
Examine the ecological footprint of the family cattle business vs. the industrial-sized business; animals raised naturally vs. animals grown in an assembly line; cattle as sentient beings vs. cattle as products to be delivered to the consumer; cost of cattle to the farmer vs. cost to the industrial producer vs. cost of beef to the consumer; the health of the cow and the health of the consumer. Debate the issues.
L'effet boeuf
Purchase options
Also available